Weekly News

Albins folkhögskola Annons

Folkhögskolan utöver det vanliga

Albins folkhögskola har funnits sedan 1997 och uppstod ur den fackliga kursverksamhet som bedrevs på Örenäs slott. 2007 bytte de namn från Örenäs folkhögskola till Albins folkhögskola. De har sedan 2012 nya, mer ändamålsenliga lokaler i centrala Landskrona. Här kan du läsa om några utbildningar skolan erbjuder.

Allmän linje


Allmän linje är folkhögskolans alternativ till komvux, vilket innebär att du som deltagare läser de kurser du saknar från gymnasieskolan. Här kan du läsa upp de behörigheter som krävs för att studera vidare på exempelvis högskola, universitet och yrkeshögskola.
Allmän linje på Albins folkhögskola har:

goda relationer mellan deltagare och lärare.
en mentor som vägleder dig som deltagare med siktet inställt på nästa steg.
stor variation i arbetsmoment eftersom vi inte behöver följa några läroplaner.
små grupper som gör att vi kan fokusera på varje deltagares egna utveckling utifrån de styrkor och förmågor som redan finns.

Du studerar mellan 1 och 3 år, beroende på tidigare arbetserfarenheter och uppnådda betyg. Hos oss studerar du alltid på helfart. Du kan börja i januari eller i augusti.
På allmän linje studerar du samma kurser som i gymnasieskolan, men med ett annat upplägg. Utifrån vad du redan har läst och vad du själv vill läsa har du möjlighet att läsa följande kurser:
Svenska 1, 2 och 3, Engelska 5, 6 och 7, Matematik 1 och 2, Samhällskunskap 1 och 2, Naturkunskap 1 och 2, Religion 1 och 2, Historia 1, Kost och hälsa. Vi erbjuder även matematik och engelska på grundskolenivå.

Läs mer här. 
Global förändring – Hållbar värld

Häng med Albins Globala Linje till Indien! Albins globala linje är inte en linje som diskuterar globaliseringens vara eller icke vara.

Globaliseringen har redan hänt och fortsätter att hända varje dag. Det handlar inte längre om att vara för eller emot utan snarare hur vi lever med och hanterar globaliseringens effekter i vår vardag. Albins globala linje undersöker möjligheterna för att organisera oss i en globaliserad värld. En värld där vi har möjlighet att förena både entreprenörskapet och miljötänkandet. En framtid vi fortfarande har stora möjligheter att både påverka och välja.

Vår kurs är också en 2 månader lång resa ut i världen, en resa som tar oss till Himalaya, Bangladesh och södra Indien. Vi har under många år byggt upp ett stort och säkert nätverk på de ställen vi besöker under två månader. Vi samarbetar med en rad olika organisationer och universitet där du kan välja mellan olika kurser och upplevelser på plats.

Vill du veta mer? Klicka här


Albins skrivarlinje

Skrivarlinjen är för dig som vill prata om texter med intresserade likasinnade, nå ut med ditt skrivande, hitta ditt språk, ditt uttryck. Skrivarlinjen är för dig som vill ha hjälp och stöd av pedagoger och verksamma författare. Skrivarlinjen är för dig som vill ha tid och utrymme att verkligen testa hur stor del av ditt liv skrivandet ska ta. Skrivarlinjen är en ettårig kurs med möjlighet till ett andra och ett tredje år. I årskurs 1 testar du att skriva i olika genrer, lär dig hantverket och blir en bra läsare, både av andras och dina egna texter. Du lär dig stå för dina texter på scen. I årskurs 2 arbetar du på ett eget projekt med hjälp av handledare och kurskamrater. Kanske påbörjade du ett större projekt i ettan, och du vill ha hjälp och utrymme att färdigställa materialet. Du träffar en verksam författare vid två tillfällen under året, som läser och samtalar kring din text.
I årskurs 3 arbetar du på ett eget projekt med hjälp av handledare och kurskamrater. Årskurs 3 är på halvfart.

Är du intresserad och vill veta mer? Klicka härAlbins folkhögskola har inget internat, men ligger på bekvämt pendlingsavstånd till såväl Malmö, Lund som Helsingborg. Om du hellre vill flytta till Landskrona, så rekommenderar vi Landskronahem som erbjuder studentlägenheter till våra deltagare.

Vår största verksamhetsområde är Allmän linje, med cirka 100 deltagare som läser på högstadie- eller gymnasienivå. Andra utbildningar som skolan erbjuder är Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF), Global förändring - Hållbar värld, Skrivarlinjen, Fackliga kurser samt Etableringskurser för nyanlända.

Solidaritet, demokrati, medmänsklighet och rättvisa är värdeord för skolan såväl som för våra medlemsorganisationer. De ägs och drivs av huvudsakligen fackföreningsrörelsen i Skåne – LO distriktet i Skåne, ABF Skåne, 19 fackliga organisationer/avdelningar samt ABF Nordvästskåne.

Och namnet på skolan har vi lånat av Per Albin Hansson.

Fakta

KONTAKT
Albins folkhögskola
Eriksgatan 108
261 33 Landskrona
Telefon: 0418-146 90
Hemsida: www.albins.nu
E-mail: info@albins.nu


Dela artikeln

Journalist

Redaktionen

Fler artiklar