Weekly News

Drömmen om ett hus i Spanien

Det blir allt vanligare att svenskar väljer att köpa semesterhus utomlands och Spanien kvarstår som ett av de populäraste länderna.

– Kombinationen av den svenska sommaren och prisvärda objekt gör att svenskarna är den näst största köpgruppen i Spanien nu, berättar Håkan Sigemark som är kontorschef på Next casa 4 you på Costa Blanca.
De började sin verksamhet 2008 och har hunnit samla på sig en bred erfarenhet om de speciella förhållandena som råder när man köper hus i Spanien.

– Den som tror att det går till som hemma i Sverige misstar sig, det skiljer sig en hel del vad det gäller både ekonomiska och juridiska frågor. Och det är därför vi finns, för att hjälpa våra kunder med allt praktiskt så de kan känna en trygghet i att de får valuta för pengarna och inte blir lurade, fortsätter han.

Exempelvis kan det vara bra att känna till skillnaderna mellan de olika områdena. Enligt Håkan Sigemark kan exempelvis den genomsnittliga temperaturen under vinterhalvåret skilja relativt mycket. På den södra kusten ligger ofta vindarna på och kyler ner luften, medan det i bukten längs med Costa Blanca ofta blir lite varmare.
– Det blir aldrig lägre än 9 grader på vintern och dessutom är prisnivån lägre häromkring, konstaterar han.

Som exempel tar han en lägenhet bara 5 kilometer från havet som han just sålt. Den hade tre rum, varav två sovrum med varsitt badrum, samt en egen terrass och garage. Inom området fanns en gemensam pool, och hela bostadskomplexet hade en genomgående hög kvalitet. Priset landade på 142 000 euro.
– Och då det är ett nyproducerat lägenhetskomplex så ingår 10 års garanti, så det är bara att flytta in och sätta sig i solstolen och ta upp sin bok.

En fördel med att det nu blivit så pass vanligt med svenska ägare av lägenheter är att de ofta engagerar sig i bostadsrättföreningarna de flyttar in i, något nya köpare ofta uppskattar mycket.
– Blir man intresserad av ett objekt så bokar man in en visningsresa för att på plats jämföra olika möjliga objekt och får alla villkor förklarade för sig, avslutar Håkan Sigemark.


Dela artikeln

Journalist

Ylva Sjönell

Fler artiklar