Weekly News

Edward Blom: "Jag älskar julen!"

Edward Blom är känd för allt från medverkan i TV-program till kokböcker och julhits. Vad står på menyn för gourmeten denna vinter?

Jag älskar julen! Först kommer Lucia och adventsmys, sedan julen.

I skrivandets stund är Edward nyss hemkommen från bokmässan, där han tillsammans med sin fru och medförfattare Gunilla Kinn Blom, promotat kokboken Mums för minigourmeter och matgladisar.
– Det är en vackert inbunden coffee table-bok med recept på barnmat som lämpar sig från 4 månader och framåt. Recepten spänner från puréer för spädbarn till maträtter för hela familjen. Vi vill uppmuntra folk att laga sin egen barnmat, men boken innehåller även artiklar om hur man går på restaurang med barn och hur man gör för att slippa konflikter vid matbordet. Det är en bred bok med mycket kulturhistoria, till exempel om barnmatens, bröstmjölkens och barnmeny-ernas historia.

LÄS MER: Vilka drycker passar bäst på julbordet? På analyslivsstil presenterar vi våra bästa tips! 

Boken är rolig, trevlig och inspirerande och de spännande recepten ackompanjeras av fantas-tiska bilder, tagna av en av Sveriges främsta barnfotografer: Åsa Deleau Wiklund. Henrietta Anefalk, chef för Arlas provkök och utbildad på Grythyttan, är medförfattare. Forskning om smakträning ligger till grund för recepten. Edward menar att det både är roligt, nyttigare och mycket billigare att laga själv än att köpa färdigmat till de minsta:
– Nästan alla köpta puréer smakar bara potatis och är väldigt dyra. Det är perfekt att laga stor-kok när bebisen sover. De äter väldigt lite så man kan laga en gryta och frysa in deciliterstora burkar, vilket ger väldigt liten tidsåtgång per burk.

– Julmatens och juldryckernas historia är mitt favoritämne, jag är mycket road av juldrycker och har lagat julglögg sen långt innan jag var 18. Jag sätter kryddextrakt långt innan, jobbar med torkade frukter, kryddor, bra vin och så måste det vara sprit i. Historiskt så eldade man glöggen med en sockertopp på. Glögg ska vara starkt och drickas i mindre muggar. Glöggen vi lanserar påminner om den glögg jag gör själv hemma.

Julen är Edwards favorithögtid och naturligtvis lagar han mycket av maten själv och bjuder in till många tillställningar. Ofta blir det julbord både till lunch och middag.
– Jag älskar julen! Först kommer Lucia och adventsmys, sedan julen och sedan åker vi till Skara för en traditionell trettondagsaftonsfest. Efter julen, vid tjugondag Knut då händer det inte så mycket, det är lugnare jobbmässigt och då kan jag nog hinna vara pappaledig på heltid ett par månader, så vi kanske reser bort. Jag gillar att åka långfärdsskidor på Stadion, så det gör jag om det blir snö, annars blir det vinterpromenader och så ska jag ta mig tid att läsa en roman framför öppna spisen och sippa på en porter.

Alla som hade hoppats på en ny julhit i år blir dock besvikna. Edward hoppas att förra årets hit Nu lagar vi jul igen börjar spelas mer i jul så att den blir en tradition, det är ju trots allt det som julen handlar om. 


Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar