Weekly News

Flygteknikercenter Annons

En flygande start på karriären

Flygbranschen går för högvarv och efterfrågan på kompetens är stor. Arbetsgivarna vill gärna ha kvinnliga flygtekniker och på utbildningsnivå försöker man locka fler tjejer för att möta behovet. Kanske finns just din framtida karriär inom flygteknikeryrket?


"Det som är unikt med den här utbildningen är att den genomförs med så hög kvalitet, då den följer ett europeiskt regelverk EASA och granskas i Sverige av Transportstyrelsen."

I Ljungbyhed, utanför Klippan i Skåne, ligger Flygteknikercenter ett Mecka för mekaniskt och tekniskt intresserade studenter. Här kan man bli Flygtekniker, genom att läsa en Yrkeshögskoleutbildning (YH) på 420 YH-poäng. Utbildningen genomförs under två år/fyra terminer. 

Flygteknikerutbildningen ger stora möjligheter, inte bara inom flygvärlden, eftersom den breda basen gör det möjligt att jobba inom allt från medicinteknik till fordonsmekanik/teknik. Under utbildningen lär man sig hur flygplan är uppbyggda och konstruerade samt hur man servar och underhåller dem. Skolan utbildar tekniker för både jet och kolvmotorflygplan. Eleverna får arbeta med material som trä, plåt och komposit, det senaste materialet inom flygbranschen. Utbildningen bedrivs i moderna och ändamålsenliga lokaler och för att hålla jämna steg med den ständiga utvecklingen används alltid den senaste tekniken i utbildningen. I skolans hangarer finns ett flertal olika typer av flygplan som används i de praktiska momenten av utbildningen. Ulf Axelsson, Training Manager på Flygteknikercenter berättar vidare:

 - Det som är unikt med den här utbildningen är att den genomförs med så hög kvalitet, då den följer ett europeiskt regelverk (EASA) och granskas i Sverige av Transportstyrelsen. Yrkets speciella karaktär medför också att kraven på de studerande är mycket högt ställda, något som också visar sig i undervisningen. 

Goda kunskaper i matematik, engelska och fysik är ett grundkrav. Utbildningen består av både teori och praktiska övningar och nästan hela sista terminen har man praktik ute på företag, i Sverige eller utomlands. 

Josefin Elmström har tidigare gått flyggymnasiet i Klippan och går nu första året på YH-utbildningen till Flygtekniker. 
- Det bästa med utbildningen är att lärarna gör det roligt att plugga även de teoretiska ämnena, med sina historier från flygbranschen. Mycket av teorin vi lär oss går att applicera i praktiska sammanhang, då vi har praktik en till två dagar i veckan. Vi får göra mycket av det vi senare kommer att göra i arbetslivet.

Josefin stortrivs och tycker att det är en rolig utbildning, som ger mycket utöver det vanliga gymnasielivet. Att man bor på ett elevboende ser hon som oerhört positivt, då det är god sammanhållning, och små klasser. Merparten av de som läser till flygmekaniker väljer att läsa vidare till flygtekniker, då det ger möjlighet till större ansvar och andra karriärmöjligheter. 

Själv har Josefin alltid vetat säkert vad hon vill, men menar att utbildningen är väldigt användbar bara man har ett tekniskt intresse och vill jobba med fordon eller som medicintekniker, eftersom det är en bred mekanisk/teknisk utbildning. Oavsett om man väljer att jobba civilt eller inom Försvarsmakten är variationen på arbetsuppgifterna stor och ingen dag är den andra lik i yrkeslivet. Flygteknikeryrket är således ett omväxlande och spännande yrke i en internationell bransch i teknikens framkant. 

Är du intresserad och vill läsa mer? Klicka här.

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar