Weekly News

Funderar du på nytt boende?

"Seniorboende ger också ofta möjlighet till gemenskap."

Seniorboenden är särskilda bostäder för denna målgrupp. Det är helt vanliga bostäder som du hyr eller köper på eget initiativ, men du måste ha uppnått en viss ålder för att få flytta in. Utbudet innefattar såväl hyres- och bostadsrätter som radhus och villor.

Det finns ingen bestämd definition kring vad som utmärker ett seniorboende. Här finns allt från kommunägda hyreslägenheter till stiftelseägda boenden med tillgång till det mesta. Vanligt är dock att de är tillgängligt utformade (till exempel hiss, inga trösklar och större badrum) med närhet till service och kommunikationer. Vissa alternativ erbjuder som sagt också ett serviceutbud kopplat till boendet. Om detta inte finns så kan du köpa hushållsnära tjänster eller ansöka om hemtjänst som i vilken bostad som helst.

Seniorboende ger också ofta möjlighet till gemenskap. Det är inte ovanligt att de boende anordnar gemensamma aktiviteter. Middagar, träning, kulturklubbar, resor – det är bara fantasin som sätter gränserna.

För den som vill bo just med möjlighet till gemenskap med andra är trygghetsboenden också ett alternativ. Dessa bostäder har, till skillnad från seniorbostäder, krav på sig att vara tillgängligt utformade och på boendet ska det finnas gemenskapslokaler för måltider, samvaro, hobby och rekreation samt personal eller bovärd på angivna tider. Åldersgränsen för att få flytta till ett trygghetsboende är ofta högre än för seniorboenden. 

Nyproducerade bostäder på den ordinarie bostadsmarknaden kan vara ett alternativ för den som framförallt söker ett funktionellt boende i ett bra läge. Här ställs inga krav på ålder, vilket är bra för den som vill bo bland personer i olika åldrar.

Vissa bostadsbolag som erbjuder hyresrätter har också sociala aktiviteter till alla sina seniora hyresgäster oavsett om de bor i en seniorlägenhet eller inte.

Så hittar du tillgängliga alternativ där du bor

Det finns bra söktjänster på Internet för att hitta bostäder för seniorer. En populär sådan är sajten Seniorval.se. Där finns alla olika former av boenden för seniorer samlade på ett och samma ställe.

–?Poängen är att du ska hitta det som passar just din situation och dina önskemål, säger Fanny Westerberg initiativtagare till Seniorval.se

I tjänsten kan du söka och hitta tillgängliga alternativ över hela landet. Till de allra flesta finns kontaktuppgifter så att du ska kunna vända dig till dem och få mer information. Fler och fler aktörer kompletterar också med mer information om sitt erbjudande direkt på sajten.

När du har hittat alternativ som intresserar dig så ställer du dig i hyreskö eller kontaktar mäklare som för vilken annan bostad som helst. Varje aktör som erbjuder seniorbostäder bestämmer själv hur kösystemet till eller försäljning av dessa fungerar.

Eftersom seniorboenden inte automatiskt uppfyller särskilda kriterier så är det i valet av seniorbostad viktigt att undersöka att bostaden uppfyller just de behov och önskemål du har vad gäller utformning, läge, service och socialt liv.

Fler tips och information om vad man ska tänka på i valet av boende hittar du också på Seniorval.se

– Viktigast är ju att hitta ett boende som man trivs med nu, men det kan även vara värt att fundera på hur boendet skulle fungera om man en dag får större behov av stöd i vardagen, vill man och kan man flytta igen då? säger Fanny Westerberg.

Till sist ett lika självklart som lätt bortglömt tips: Börja i tid! Det är långa köer till populära seniorboenden, särskilt i storstäderna.

Dela artikeln

Journalist

Redaktion Våra Nya Seniorer

Fler artiklar