Weekly News

Det finns flera olika aktörer som hyr ut seniorbostäder. SENIORLIV

Hitta rätt boende

Funderar du på att byta boende? Är du nyfiken på utbudet av bostäder som riktar sig till seniorer? Här får du tips om hur du hittar en seniorbostad som passar dig.

"Precis som för bostadsmarknaden i övrigt så är kötiderna generellt ganska långa."

Hyra

Det finns flera olika aktörer som hyr ut seniorbostäder, allt från allmännyttiga bostadsbolag, privata fastighetsvärdar till stiftelsedrivna verksamheter. För att få en hyresrätt ställer du dig i kö hos värden eller den bostadsförmedling de är kopplade till, precis som för bostadsmarknaden i övrigt. Kösystemen för seniorbostäder kan vara olika utformade beroende på vilken aktör det rör sig om. Vissa har en åldersgräns för när du tidigast får registrera dig. Andra har väntetider på 20 år och kräver att du ställer dig i kö innan du själv är senior. Hos vissa värdar kan du ställa dig i kö till ett specifikt boende men hos andra köar du till alla de seniorbostäder som värden har. Ytterligare en sak som kan skilja sig är att ibland måste du själv bevaka när det kommer ut lediga lägenheter medan i andra fall så blir du kontaktad när du är näst i kön.

Precis som för bostadsmarknaden i övrigt så är kötiderna generellt ganska långa.

– För att ha möjligheten att byta boende när du vill är det en bra idé att vara förutseende och leta rätt på seniorboenden som intresserar dig, ta reda på hur deras kösystem fungerar och sedan ställa dig i kö. Du behöver ju inte flytta bara för att du ställt dig i kö, säger Pernilla Kristoffersson, på Seniorval.se en sajt som samlar information om boende för seniorer.

En mindre känd form av seniorbostäder är de kooperativa hyresrätterna. Här hyr du din bostad av en kooperativ hyresförening och du ställer dig i kö direkt till den föreningen. Utöver hyran betalar du medlemsavgift och en upplåtelseinsats. Om man lämnar föreningen får man tillbaka upplåtelseinsatsen.


Köpa

Det finns också seniorbostäder som du köper. Bostadsrätter är vanligast men det går även att hitta fristående radhus och villor.

Är du intresserad av nyproduktion så vänder du dig till bostadsentreprenören eller den fastighetsmäklare som har hand om försäljningen för att anmäla intresse. Du erbjuds möjlighet att köpa utifrån köplacering. I många fall kan du anmäla intresse flera år innan bostaden är färdigbyggd.

Seniorbostäder som redan finns och säljs av den som bor där säljs oftast av en lokal fastighetsmäklare precis som vilken bostad som helst. Så då gäller det att bevaka vad som kommer ut till försäljning.

– Ett tips för den som är intresserad av en bostad i en befintlig seniorbostadsrättförening är att på förhand kontakta den och säga att man är intresserad. När någon ska flytta så kan de informera dig om att en försäljning är på gång, säger Pernilla Kristoffersson.

För den som vill få en överblick av de boenden som erbjuds för seniorer är ett tips att söka information på Seniorval.se. På sajten finns alla olika former av boenden för seniorer samlade på ett och samma ställe och du kan enkelt söka efter alternativ i områden som är aktuella för dig. Här hittar du kontaktuppgifter och i vissa fall fördjupad information om vad de olika alternativen erbjuder. Det finns också bra läsning för den som vill ha tips råd och hjälp att redan ut begreppen i seniorbostadsvärlden.

– För att hitta ett boende behöver man veta hur utbudet ser ut. På Seniorval.se hittar du vad som finns, sen kan du gå vidare och ställa dig i kö eller bevaka vad som kommer ut till försäljning, säger Pernilla Kristoffersson.


Bra att veta

Det finns en rad olika benämningar på bostäder för seniorer. Några är seniorboende, trygghetsboende, plusboende, 55+, 60+ eller 65+-boende, tillgängliga bostäder, trivselhus, livsstilsboende och bogemenskaper.

Fakta

Läs mer på seniorval.se

Dela artikeln

Journalist

Seniorval .se

Fler artiklar