Weekly News

Jana guidar oss genom hästveckan

Nio fullspäckade dagar finns att se fram emot när Falsterbo Horse Show drar igång. Organisationens ordförande Jan-Olof Wannius guidar oss genom hästveckan.

Jan-Olof Wannius, eller ”Jana” som han kallas, har varit aktiv inom Falsterbo Horse Show (FHS) sedan 1985. Han är i dag ordförande för organisationskommittén, spindeln i nätet och har följt arrangemangets utveckling på nära håll genom åren.

– Det har hänt så otroligt mycket med den här tävlingen. Från ett par hundra läktarplatser till att i dag vara en stor och väletablerad internationell tävling. Vi fortsätter bygga ut år efter år, berättar Jan-Olof.

Inför årets hästvecka har det lagts mycket arbete på att förbättra vägar och restauranger. Han berättar även att han tycker de lyckats få ihop ett bra tidsschema för de nio dagar som FHS pågår.

Arrangemanget inleds under helgen den 8 och 9 juli med öppet hus där mässan och restauranger är öppna för alla som är intresserade. Under helgen är det även dags för bland annat SM i laghoppning samt semifinaler i dressyr under Krafft the Tour of Amateurs. Under söndagen bjuds det även till hundutställning när Sydskånska kennelklubben kommer på besök – något som Jan-Olof själv gärna tittar på.

Under måndagen och tisdagen fortsätter semifinaler i hoppning och dressyr för fem- och sexåringar som kvalat från Finland, Norge, Danmark och Sverige.

– Då kommer det hästuppfödare och hästhandlare från hela världen för att titta på dessa duktiga hästar. Hästveckan har verkligen blivit en attraktiv destination för de som köper och arbetar med uppfödning.

På onsdagen är det dags för populära Falsterbo Hunting. En spektakulär tävling i hoppning och terräng. Från den stora läktaren går det då att följa hela terrängtävlingen.

– Det här brukar vara mycket populärt bland våra besökare.

Även familjedagarna äger rum under onsdagen. Då blir de bland annat ungdomstävling i hopp och dressyr. I familjetältet finns det pyssel, hoppborg och barnpassning – och Family Corner, som det kallas, har även öppet resterande dagar av veckan

Från och med torsdagen och fram till söndagen är det dags för de internationella tävlingarna i hoppning och dressyr. Under fredagen kan alla se fram emot höjdpunkten i hoppning under FEI Nation Cup. Lördagen bjuder på bland annat på det klassiska Hopp-derbyt som arrangerats sedan 1969.

– Vi är väldigt glada över att kunna presentera Nation Cup. Här tävlar de största stjärnorna. Det är bara tre i världen som har fem-stjärnig Nation Cup i hoppning och dressyr, vi är en av dem. Det gör oss såklart väldigt stolta.

Jan-Olof Wannius vill understryka att FHS som vanligt bjuder på lika mycket häst som show. Inför årets hästvecka har det lagts ner mycket arbete på utställningsområdet, ridbanor och läktare för att såväl tävlande som publik ska få den ultimata upplevelsen.

För den som vill går det att boka plats i den privata loungen där det går att titta på hoppning och dressyr med mat, dricka och bra service.

– Sen får vi inte glömma att Caroline Af Uggla kommer och håller i allsång under onsdagen, det kan man ju bara inte missa, avslutar Jan-Olof. 

Fakta

FEI Nation Cup är världens mest prestigefyllda nationsmästerskap i banhoppning. Mästerskapet anordnas av det internationella hästsportförbundet Fédération Équestre Internationale (FEI). Säsongerna består av åtta tävlingar i olika europeiska länder, där åtta nationer gör upp om totalsegern i Top League.

Dela artikeln

Journalist

Sabina McDowell

Fler artiklar