Weekly News

Ebbot Lundberg vill helst vara inomhus under julhelgen VINTER

”Julhelgerna tillbringar jag helst inomhus, då mår jag som bäst”

Efter en intensiv period med både sommarturné och inspelning av det uppskattade TV-programmet Ebbots Ark så planerar Ebbot Lundberg att ligga lite lågt ett tag. SVT:s musikprogram Ebbots Ark, som visas under hösten, spelades in på ett fartyg med Ebbot Lundberg som kapten. Båten TS Westkust åkte en rutt utmed västkusten med besök i olika hamnar.

I varje program deltog tre artister som tolkade musik starkt kopplat till händelser i deras liv. Det är en stor blandning på artister, allt ifrån Miriam Brant till Tommy Körberg och Loney Dear.
– Inspelningarna var roliga och sådant går oftast igenom TV-rutan trots viss editering. Och det är kul att mottagandet varit så positivt, konstaterar Ebbot Lundgren nöjt.

Han gillar att vara i skärgården, behöver han koppla av är det ofta dit han söker sig. Redan som barn tillbringade han mycket tid där och just rutten Göteborg upp till Strömstad besöktes ofta när han var barn.
– Nu finns det massa schysta krogar att landa på. På dagarna spelade vi in programmet på sjön och sedan gick vi i hamn på något ställe och hade ett avslutningsgig.

SVT hade länge velat få med Ebbot Lundberg i en TV-produktion men idén att programmet skulle äga rum till sjöss var hans egen. Han hade länge tänkt att en turné på en båt skulle vara det ultimata och det blev så bra som han hade hoppats. Flera av artisterna som deltog hade han aldrig träffat tidigare, så det blev en spännande resa på flera sätt.

När inspelningarna av Ebbots Ark är färdiga finns nya planer på kommande TV-produktioner, men denna gång blir det i Tyskland.
– Det är en ny tysk serie som utspelar sig på Reeperbahn i Hamburg. Det handlar om mimande clowner och positiv-musik som gått förlorad. En slags vaudeville-quiz-tävling för clownveteraner där jag fungerar som gatutrubadur i några scener. Fast inget är klart ännu.

En röd tråd från både Så mycket bättre, som han deltog i 2013, och säsongens Ebbots ark är covertolkningar, en tråd som Ebbot Lundberg fortsätter med ett tag till. Under hösten har han släppt en singel där han tolkar Lordes superhit ”Royals”. Enligt Aftonbladets recensent gör han tolkningen med bravur och ”… får den att låta som Beatles och Rolling Stones tagning på nutida pop…”. Resultatet blev så bra att han nu valt att låta Royals leda vägen för det nya albumet som planeras för 2018.
– Det känns mycket bra att den singeln fick så positivt mottagande, och inspelningen av den plattan är de enda planerna jag har för närvarande för vintersäsongen, förklarar han.

Inför jul- och nyårshelgerna är det många artister som deltar i olika konserter som passar för säsongen. Men hittills finns inga planer för några speciella spelningar av den karaktären, men planer kan ju ändras.
– Vi har just kommit hem från Spanien och jag kommer ta det lite lugnt framöver, men man vet inte vad som dyker upp, förklarar Ebbot Lundberg.

När nu vintersäsongen är på väg med allt vad det innebär i form av både många högtider och vintriga landskap utanför dörren så är det inget som påverkar Ebbot Lundberg speciellt mycket.
– Jag har en rätt avslappnad syn på vintern, tycker inte det finns så mycket speciellt med den, om man bortser från julrushen förstås, konstaterar han.

Just julrushen är något han försöker undvika så gott det går, något han har med sig från barndomen.
– Ja, att undvika julrush är primärt och att slippa festa på nyårsafton är något jag bär med mig från långt tillbaka, berättar han.

Det som lockar honom finns i stället inomhus, och det är där han gärna tillbringar vintersäsongen.
– Julhelgerna tillbringar jag helst inomhus med mitt piano och en gitarr, då mår jag som bäst.

När snön faller utanför fönstret lockas många ut för olika vintersporter och annat som snön kan locka till. Men det finns ingen vinteraktivitet som Ebbot Lundberg gillar speciellt mycket mer än någon annan.
– Nej, att vara utomhus på vintern är inget som känns lockande alls för min del. En kall och snöig vinterdag, när andra kanske snör på sig kängorna eller pjäxorna, så tar jag mig helst en tupplur framför brasan, avslutar han med ett leende. l

Fakta

Faktaruta

Namn: Ebbot Lundberg – en svensk rocksångare, låtskrivare och musikproducent

Aktuell med: Är programledare för Ebbots ark, en musikproduktion av SVT som sänds under hösten. En ny platta planeras för 2018 som bygger vidare från den under hösten släppta singeln ”Royals”. Deltog även i Så mycket bättre 2013

LÄS MER: Fotboll, Göteborg och att ha roligt är ledstjärnor i Glenn Hyséns liv. Läs profilintervjun vi gjorde med Glenn här.

Dela artikeln

Journalist

Ylva Sjönell

Fler artiklar