Weekly News

Lisen Bratt Fredricson om engagemang som för ridsporten framåt

Lisen Bratt Fredricson är en av våra mest kända hoppryttare, trots att hon oftast står på marken. Hon är så engagerad i ridsporten att hon inte hinner rida.

Jag tycker att det är viktigt att ridsporten, som är en fantastisk sport, är med i konkurrensen bland andra sporter.

Med sin stora erfarenhet från olika håll – som hoppryttare, tävlingsarrangör och företagare inom hästbranschen – är det förstås många som drar i Lisen Bratt Fredricson. Hästarna betyder väldigt mycket för henne, men för tre och ett halvt år sedan insåg hon att det var dags att kliva ner från hästryggen. 

– Det blev för mycket annat, så till slut satt jag till häst och pratade i telefon i flera timmar. Nu försöker jag organisera mig lite, så jag förhoppningsvis får tid att börja rida igen – åtminstone på hobbynivå.

Dagarna är väldigt varierande för den engagerade ridsportsprofilen.

Just denna, i slutet av juni, står födelsedagsfirande för ett av de tre barnen på agendan. Annars är det fullt upp med olika åtaganden i hästbranschen.


Grevlunda Grand Prix har just gått av stapeln, tävlingarna som Lisen arrangerar hemma på gården på Österlen, med målsättning att ge ryttarna förutsättningar att tävla på samma villkor som bjuds på de bästa tävlingarna i Europa.

Nu är det den vardagliga verksamheten på Grevlundagården, där hon och maken Peder Fredricson har ett stort tävlingsstall, som slukar den mesta av Lisens tid.

– Det är allt från planering och inköp till stall, vi har elva anställda och 45–50 hästar och nästan hela tiden två lastbilar som kör runt i Europa och tävlar.


Verksamheten bygger också på att köpa in, utveckla och utbilda hopphästar, för att prestera på högsta internationella nivå. Ett ansvar som ligger framför allt på Lisen.

Det är bråda dagar under vår- och sommar. Lisen sitter bland annat med i organisationskommittén för Falsterbo Horse Show. Med sin stora erfarenhet från internationella tävlingar har hon ofta idéer och kommer med förslag på förbättringar. Parallellt har planeringen för Elmia Scandinavian Horse Show, som Lisen var med och startade upp förra hösten, dragit i gång. På Elmia kommer bland annat de bäst placerade unghästarna från Falsterbo Horse Show att vara med och tävla i hoppning. Under våren börjar arbetet med selekteringen av treåriga hopphästar till Swedish Select Horse Sales Det blir tolfte året som Sveriges mest framgångsrika hopphästauktion hålls. 


Som om detta inte vore nog har Lisen under ett drygt års tid även varit delaktig i att driva en webbshop med ”snygga ridsports- och livsstilsartiklar” – Get the Gallop.

 Lisen har svårt att sitta still – och tur är väl det för ridsporten.

– Jag tycker det är kul att vara med och påverka och utveckla saker.

Hon har många tankar om hur man utveckla sporten framåt.

– Jag tycker att det är viktigt att ridsporten, som är en fantastisk sport, är med i konkurrensen bland andra sporter. I dag har ungdomarna så många valmöjligheter. Det är viktigt att trycka på att ridning, förutom att vara en bra fysisk aktivitet, är väldigt fostrande. Jag önskar att man får kommuner runt om i Sverige att satsa på ridskolor och att ungdomar ska få möjlighet att få jobba med djur och hästar för det är så personligt utvecklande. Det är ingen tillfällighet, tror jag, att det är så många kvinnliga ledare som har en bakgrund i stallet. 


Fakta

Grevlunda Grand Prix är ett samarbete mellan Österlens Ridklubb och Grevlundagården.

Elmia Scandinavian Horse Show är en hästfest med mässa, clinics och tävlingar upp till nationell nivå i hoppning och dressyr, äger rum i Jönköping 25–29 oktober.

Swedish Select Horse Sales arrangeras på Elmia den 28 oktober.


Dela artikeln

Journalist

Petra Carlsson

Fler artiklar