Weekly News

Joel Lundqvist BARN

Joel Lundqvist om att kombinera karriär med familjeliv

Joel Lundqvist är inte bara elithockeyspelare, han är pappa också och lyckas kombinera karriär med familjeliv.

”När jag kommer hem stänger jag av allt annat”

Att få tiden att räcka till kämpar de flesta föräldrar med. Dygnet är och förblir tjugofyra timmar kort och ska rymma allt det som kallas livet. Jobb, fritid, sömn och umgänge med familjen. För många rullar det på från vecka till vecka utan några större överraskningar och utan att upplägget skiljer sig märkbart från hur de flesta andra lever sina familjeliv. Men hur gör man egentligen när man har ett arbete som inte följer den klassiska mallen? Hur pusslar man ihop livet med barnen när den ena veckan inte är den andra lik? 

Joel Lundqvist är gift och pappa till två barn, och tar sig fram i livet som ishockeyspelare på elitnivå. Som lagkapten för Frölunda HC är veckorna späckade med träning och matcher. Under högsäsong kan det bli hela tre matcher i veckan.

Man kan lätt tro att det inte finns något utrymme alls för annat, att det helt enkelt är omöjligt att både träna, tävla, ibland vara på resande fot och samtidigt vara en närvarande pappa. Men Joel Lundqvist verkar ha koll på läget.

I hans liv finns, utöver ishockeyn utrymme för både fru och barn, och dessutom ledig tid ihop med familjen. Vi samtalar under en lucka han trollat fram, med högtalarfunktion på telefonen under en bilfärd på väg ifrån dagens träning. På frågan om hur man egentligen gör för att kombinera en hockeykarriär med att vara pappa svarar Joel med en väldig övertygelse.
– Så fort jag stiger in i hallen hemma så försöker jag lämna allt resultatfokuserat och hela tävlingstänket bakom mig. Det är så skönt att komma hem och stänga av allt annat och bara vara med familjen.

Naturligtvis undrar man om det är lika enkelt att stänga av på samma sätt ute på isen när man tränar eller spelar match.
– Man tänker ju såklart på barnen hela tiden, men om allt flyter på bra så funkar det. Men det är klart att man påverkas psykiskt om någon där hemma till exempel inte mår bra, då är det svårare att behålla fokus, säger han.

Under högsäsong brukar hockeyspelarna få lov till lediga söndagar. Som de flesta andra familjer tillbringar familjen Lundqvist dessa lediga dagar med att mysa hemma och umgås med varandra, eller åka ut på någon trevlig utflykt tillsammans. Precis som för andra krävs det planering för att det ska funka, och som han själv säger så blir livet lite mer inrutat och rutinbaserat när det finns barn med i bilden, något som han själv trivs med eftersom det blir väldigt tryggt. Vid tillfälle händer det också att man drar på sig skridskorna på lediga dagar och åker en sväng på isen. 

Barnen har på barns vis börjat förstå vad pappa Joel gör om dagarna.
– De gånger barnens kompisar känner igen en eller någon ber om en autograf får man ju förklara lite mer.

Något vidare hockeyintresse har han dock inte märkt av hos sina egna barn ännu.
– Min son tycker det är kul att åka skridskor, han är ju bara tre år så vi får väl se hur det blir men det är spännande! Min dotter är inte ett dugg intresserad så det kan vi glömma direkt, säger han skämtsamt.

Många sportintresserade föräldrar som kanske dessutom själva är aktiva inom sin favoritidrott tenderar att projicera sin passion på barnen men Joel är väldigt noga med att påpeka hur viktigt det är att man inte ska tvinga ett intresse på någon. Han uppmuntrar barnen till att följa i hans fotspår om det är vad de vill, men menar på att själva initiativet måste komma ifrån dem själva i första hand. Om det skulle visa sig att de drömmer om något helt annat så skulle han uppmuntra det precis lika mycket.

Den som speglat Joel mycket vad gäller synen på föräldraskap och hur han själv önskar vara som pappa, är hans egen far. Både Joel och hans två syskon har hållit på med elitidrott under uppväxten. Pappan fungerade som bollplank och stöttade och uppmuntrade i vått och torrt utan att för den sakens skull vara pådrivande rent resultatmässigt. Joel ser sin far som en självklar förebild i föräldrarollen men erkänner att det ibland är svårt att som pappa släppa på det sportsliga tänket.
– Jag kommer ju från en värld av resultat och regler och min fru säger ibland att det blir lite mycket. Jag försöker bli bättre på att välja mina fighter och låta barnen begå sina egna misstag utan att hela tiden vara där och lägga mig i.

När jag frågar Joel om han planerar för en karriär som hemmapappa när hockeykarriären tar slut skrattar han, men tillägger att det naturligtvis ska bli underbart skönt att få tillbringa mer tid med barnen. Dock har han inte funderat så mycket över framtiden och vad han gör om några år.
– Jag ser nog mig själv hålla på med något inom hockey men det är ett par år dit så det får bli som det blir, det är inget som står i skrivet i sten än.


Fakta

FAKTA
Ålder: 32 år
Bor: På Hönö i Göteborgs Skärgård
Familj: Vilma 6 år, Viktor 3 år och gift med Amanda
Sysselsättning: Professionell ishockeyspelare och Lagkapten för Frölunda HC
Tidigare meriter: Har spelat i NHL med Dallas Stars, tagit två guld och två brons i VM samt två SM-guld.


Dela artikeln

Journalist

Redaktionen

Fler artiklar