Weekly News

Säsongen för villa och trädgård är här! 


Vi bryr oss om våra hem mer än någonsin - vi bygger, renoverar och planterar. Här får du all inspiration och kunskap serverad under ett och samma tak.

Stora Villamässan och Vår trädgård lockade förra året cirka 25 000 besökare med planer på allt från att bygga hus från grunden till att fröplantera på fönsterbrädan. På mässan möts människor som inspireras av varandra.
– Det handlar först och främst om möten mellan utställare och besökare, men jag har också sett besökare som möts i samma monter och delar erfarenheter med varandra, säger Viktor Ottosson. Några av utställarna har till och med har startat samarbeten sinsemellan, berättar han.

Många som besöker mässan är i startgroparna att installera tyngre saker som till exempel en ny värmepump, eller vill kanske titta vad det kostar att bygga en pool.
– Pool och spa-bad är fortfarande 2018, liksom förra året, det allra populäraste inom villarenovering, säger Viktor. Han berättar vidare att eftersom det kan röra sig om ganska stora investeringar kan det vara svårt för besökaren att fatta ett beslut på stående fot. Det kan därför vara så att utställaren istället liksom sår ett frö hos besökaren som återkopplar när de tänkt igenom affären hemma i lugn och ro.

Mässhallen blandas så av besökare med lite olika fokus, från storinvesterare till trädgårdsintresserade och även de som helt enkelt ser mässan som ett roligt utflyktsmål.
– Den här mässan är verkligen startskottet för våren. Ute är det fortfarande grått och kallt och här inne möts du av värme och grönska, säger Linnea Olsson
– Oavsett om du har en fönsterbräda eller en stor trädgård att odla i så får du skjuts in i det gröna och inspiration att testa något nytt, berättar hon.

Linnea uppfattar att det i dag finns ett behov hos människor att se saker växa och att hitta ett lugn i det. Hon menar att i dagens snabba samhälle kan det vara skönt att något får ta tid.
– Trädgård och odling är dessutom en ständig läroprocess, menar hon.

Nytt på mässan för i år, både för Villa och Trädgård, är olika så kallade workshops med bland annat blomsterbinderi och en snickarhörna där besökarna får vara aktiva och får hjälp att bygga till exempel en fågelholk. Det finns i år även ett scenprogram där utställarna delar med sig av sina yrkeserfarenheter. På Köksträdgårdens scen ser du Gunnel Carlson, Peter Englander och Linda Schilén för inspiration och goda råd. Tillsammans försöker man hitta ämnen som verkligen intresserar och lockar publik. På Villadelens Kunskapsscenen tror Viktor att man framöver kommer få se mer inredningsrelaterade tips som till exempel hur man höjer värdet på sitt hus genom att välja rätt färg.
– Vi går också mer och mer mot lösningar för så kallade smarta hem. Detta kommer förmodligen att locka en ny, yngre generation till mässan i framtiden, säger han.

Linnea menar att istället för att googla fram sina svar, som så ofta nuförtiden, kan man på mässa ställa sina frågor i lugn och ro till experter på området.
– Här finns så otroligt mycket kunskap och det blir så himla levande, säger hon. 

Dela artikeln

Journalist

Åsa Bjärenäs

Fler artiklar