Weekly News

Snäll eller express?

Skövde ligger precis mitt emellan Göteborg och Stockholm. Så kändes det när jag var liten. Det fanns ett snälltåg som hette Göteborgaren och ett expresståg som hette Stockholmaren (gick lite fortare). Kanske tog det två timmar till metropolen västerut och hela tre till huvudstaden.

Mina föräldrar åkte österut på vintern och till Marstrand på somrarna. Göteborg var en trevlig mellanstation med fisklunch på Henriksberg, eftermiddag på Liseberg och stel middag med ”vänner”.

Sen var det ju skeppen. Stannade vi någon dag extra, så gick vi ner i hamnen. Ibland träffade vi rätt när Kungsholm anlöpte från Amerika. Oftare tittade vi på Lloydlinjens svartmålade skrov och pappa la ut texten om dimman i London, smoggen som gjorde sikten svår, fick ögonen att gråta och halsen att hosta (jo människan kan faktiskt ändra sin miljöpåverkan).

Vintrarna var mer vädermässigt dystra och därför blev Stockholm mer en symbol för svårmod. Det var besök på Nationalmuseum (mitt konstintresse grundades där), långtråkiga provningar (när mamma provade kläder på något modehus) och så var Gröna Lund alltid stängt.

Det kändes naturligt att mina föräldrar valde Göteborg när de bröt upp från Skövde. Här fanns drömmen om framtiden västerut.

Jag har egentligen delat mitt liv på samma sätt. Alltid bott i Göteborg, men samtidigt ständigt rest österut. Kanske har jag haft mer uppdrag i Stockholm än på västkusten? Det känns så, men behöver inte vara sant.

”Du är inte stockholmare, va”? Taxichaufförernas briljanta fråga när de hämtar upp från morgonflyget vinner knappast någon begåvningstävling. Den syftar alltid på att jag inleder samtal. ”Ni från Göteborg har det så lätt, ni bara pratar på”. Smickrad lättar man upp…

Nej det är just det som är spaningen. Det är ingen större skillnad på öst eller väst, Stockholm eller Göteborg. Det finns surmular på bägge ställena, ungtuppar som kaxar och naturligtvis öppna, frågvisa och kunniga på bägge platserna.

Nej det är inte lättare för innovationer i väst, porten mot kontinenterna, nja, inte vandrar alla stockholmare i samma Södermalmstrend (gör dem det, så är de oftast nyinflyttade) men ja, hela Sverige sjuder just nu av förändringslust. Många vill att det skall bli bättre.

Likheterna i vårt avlånga land slår mig.

Alla tittar i sin iPhone och underhåller sina nätverk, alla faktacheckar direkt via Google och omvärlden har aldrig varit närmre. I dag är inte frågan om jag ska ta ”Göteborgaren” eller ”Stockholmaren”, i dag är frågan om jag hinner med ”The New Yorker” eller ”Tokyo-san”.

Världen är i dag lekplatsen inte regionen! 

Fakta

Gert Wingårdh

Arkitekt

Dela artikeln

Journalist

Gert Wingårdh

Fler artiklar