Weekly News

Johanna Boman UTBILDNINGAR

Uddevalla erbjuder spännande utvecklingsmöjligheter

På tre år kan du läsa till skräddare i Uddevalla. Johanna Boman som går sista terminen tycker att det är en bra och grundläggande utbildning där man får lära sig det gamla hantverket.

– Vi skräddar och anpassar plagg efter kroppen, skapar kläder som håller länge och sitter bra. Inriktningarna är dam, herr och klänning. Där vi läser bland annat mönsterkonstruktion, företagsekonomi, materiallära, datoriserad mönsterkonstruktion och fackengelska, då man ofta har kontakt på internationell nivå vid inköp och produktion. Mycket fokus ligger på sömnad och de studerande har alltid kunder de syr till, för att lära sig yrket i praktiken. Den totalt 30 veckor långa LIA-perioden kan göras på konfektionsföretag, teater eller skrädderi. Efter examen kan man jobba med det mesta inom skrädderi, inköpare konfektion, ändringsskräddare, eller som kostymör på teater.

Magnus Fredriksson går sista terminen på den ettåriga Stödpedagogutbildningen. Han jobbar annars på LSS-boende och valde utbildningen för att han vill förbättra saker på arbetsplatsen, fördjupa sin kunskap. Detta för att kunna föra in nya metoder i arbetsgrupperna och få en lite mer ledande roll. – Utbildningen har ett bra upplägg med mycket grupparbete, vilket är en styrka då det speglar arbetssättet på arbetsplatsen. Vi läser bland annat teorier om arbetsgruppen, om funktionsnedsättningar, lagstiftning, hälsa kopplat till funktionsnedsättning, arbetssätt och metoder. Sedan har man LIA i sex veckor. 

– Det bästa med utbildningen är att träffa andra som är intresserade och engagerade och att den samlade erfarenheten i gruppen kopplas till teori. Alla som jobbar inom LSS-verksamhet och trivs inom det borde gå den här utbildningen.Magnus Fredriksson

Dela artikeln

Journalist

Redaktionen

Fler artiklar