Weekly News

Unika smycken med personlig design

Genom att kombinera en gedigen utbildning som guldsmed med modern digital teknik kan Jewellery by Jenny designa smycken online i trygg förvissning om att utformningen blir den överenskomna.

Som skapare av smycken så har jag en relation till både de smycken som jag designar och tillverkar samt den som skall vara bärare av dem.

Jenny Fors Gentele har växt upp i en guldsmedsfamilj där både pappa och farfar är guldsmeder. Själv har hon haft egen guldsmedsateljé sedan hon var 19 år och även vidareutbildat sig som smyckesdesigner.

Hon valde tidigt att försöka möta kunderna med modern teknik för att underlätta för dem. Ett exempel är möjligheten till online-möten där hon föreslår olika designer via ett Skypeliknande verktyg.
– Under mitt samtal med kunden diskuterar vi olika idéer och jag ritar upp förslag på en delad skärm. På det sättet behöver kunderna inte komma in till ateljén.

Att kunna jobba online underlättas av att hon är utbildad guldsmed och inte enbart smyckesdesigner.
– Det innebär att jag bara föreslår design som jag vet är möjliga att tillverka samt som håller, jag behöver inte först kolla med en guldsmed.


Under bokade besök och onlinemöten ritas smycken upp i CAD. I det verktyget kan hon skapa en 3D-bild av smycket utifrån kundens önskemål. CAD skisserna ger fotorealistiska bilder som ger kunden möjlighet att se sitt unika smycke innan det är tillverkat.
– Det är väldigt hjälpfullt för både kunden och mig då vi undviker onödiga missförstånd och kan vara säkra att vi förstått varandra.

Jewellery by Jenny tillverkar bara på beställning och har därför ingen fast kollektion.
– Som skapare av smycken så har jag en relation till både de smycken som jag designar och tillverkar samt den som skall vara bärare av dem. Det är en väldigt speciell roll som gör det svårt att ha en fast kollektion då varje smycke bär på ett eget budskap till varje enskild bärare.

För att dels uppnå det unika och exklusiva för varje kund, och dels skapa något som håller för att bäras ofta och länge, satsas mycket på kvalitet i allt från design till stenar och tillverkningsprocess.
– Sammanfattningsvis kan man säga att vi skapar smyckenas Haute couture, då det vi designar är något unikt som man är helt ensam om, avslutar Jenny Fors Gentele.

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar