Weekly News

Vad gäller vid arvsförordnanden inom familjen?

Som juridisk rådgivare får Pializ Svensson på Gillis Edman Familjejuridik ofta frågor om arv och testamenten.
– Är man gift och har gemensamma barn, eller inga barn alls, ärver den efterlevande maken. Har man barn som inte är gemensamma, så kallade särkullbarn, har de dock rätt till arv direkt när föräldern avlider. Har båda makarna särkullbarn, men inga gemensamma barn, ärver de alltså inte varandra. Sambor ärver inte varandra. Om makar med särkullbarn, eller sambor önskar ärva varandra behöver de skriva ett testamente. Även om det skrivs ett testamente kan barn alltid begära sin laglott.

Pializ uppmanar alla att fundera igenom vad man vill ska hända med sina tillgångar när man går bort samt att skriva ett testamente.– Det går att testamentera till någon annan än en släkting. Det går också att skriva testamente även om man följer arvsordningen, för att bland annat göra barnens arv till enskild egendom, vilket innebär att de inte behöver dela med
sig av arvet vid en skilsmässa.
– Det är viktigt att testamentet bevittnas och det är strikta krav på vilka som får vara vittnen, samt att de måste vara närvarande samtidigt. Pializ rekommenderar inte att man skriver testamentet själv, utan tar hjälp av en jurist, eftersom man som privatperson lätt kan missa formkrav eller något steg på vägen.
– Vi stöter på folk som själva skrivit ett testamente men har gjort missar som ger utrymme för tolkningssvårigheter, vilket kan skapa eller förvärra en konflikt mellan arvingarna och kosta mycket mer än om man hade haft ett tydligt testamente från början. 

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar